Mäntylä

Mäntylä on 6-paikkainen sijaishuollon erityisen huolenpidon asuinyksikkö 12–17-vuotiaille lapsille. Erityisen huolenpidon jakso on tarkoitettu lapsille, joiden käytös vaarantaa vakavasti heidän henkeään, terveyttään tai kehitystään. Jakson tavoitteena on katkaista lapsen häntä itseään vakavasti vahingoittava käyttäytyminen.

Lapsi saapuu erityisen huolenpidon osastolle usein hyvin kriisiytyneessä elämäntilanteessa. Yksikössä pyritään kuuntelemaan lasta ja luodaan turvallinen ympäristö lapselle elää ja kasvaa. Toiminta perustuu suunnitelmallisuuteen. Lapsen lisäksi tuetaan myös perheitä heidän kasvatustehtävässään. Aikuisen jatkuva läsnäolo luo perustan ja edellytyksen lapsen pysähtymiselle, kuntoutumiselle sekä siirtymiselle takaisin sijaishuoltopaikkaan tai perheen luo. Jokaiselle erityisen huolenpitoon saapuvalle lapselle nimetään kaksi omaohjaajaa.

Mäntylässä työskentelee 13 ohjaajaa ja lähijohtaja. Lisäksi moniammatilliseen työryhmään kuuluu yksilöllisen palvelutarpeen mukaan erikoislääkäri, sosiaalityöntekijä, psykologi, erityisopettaja sekä tarvittaessa perheterapeutteja ja toimintakyvyn ohjaaja.

Kuntoutustyötämme ohjaa kaikissa palveluissa yhteinen terapeuttinen viitekehys, jossa integroituvat kognitiivinen käyttäytymisterapia, ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys, systeemisyys, kiintymyssuhdeteoreettiset näkökulmat ja vankka perheterapeuttinen orientaatio. Kognitiivisella työotteella tuetaan erityisesti dialektisen käyttäytymisterapian sovellusten hyödyntämistä omaohjaajasuhteissa.

Arki Mäntylässä

Erityisen huolenpidon yksikkö sijaitsee muutaman kilometrin päästä Turun keskustasta, aivan Perhekuntoutuskeskus Lausteen ja Satulavuoren koulun vieressä vuonna 2020 valmistuneessa Mäntylä-nimisessä rakennuksessa. Mäntylässä jokaisella lapsella on oma huone, joista löytyy myös oma wc- ja suihkutila. Keittiö, ruokailutila ja olohuone on rakennettu avoimeksi yhteiseksi tilaksi. Olohuoneesta pääsee lasitetulle terassille. Yksikössä on omat koulutilat sekä kodinhoitoon ja vapaa-ajanviettoon tarkoitettuja tiloja. Lisäksi lasten käytettävissä on hienot saunatilat sekä poreamme.

Arki on Mäntylässä rakenteeltaan hyvin strukturoitua ja jokaisen lapsen tilanne arvioidaan yksilöllisesti. Lapset eivät liiku osaston ulkopuolella ilman ohjaajan tai muun sovitun aikuisen seuraa, sillä erityisen huolenpidon päätös sisältää myös liikkumavapaudenrajoituksen. Muutoin muista käytännöistä (esim. yhteydenpito, ulkoilut, oman puhelimen käyttö) sovitaan yhdessä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa.

Tulevan viikon ja viikonlopun rakennetta suunnitellaan lasten kanssa yhdessä. Arkipäivät alkavat herätyksellä kello seitsemän ja koulupäivä kestää aamupäivän klo 8–12 Mäntylän omassa koululuokassa.

Koulun jälkeen ohjelmassa on yksilöllistä sekä yhteisöllistä toimintaa. Iltapäivien aikana useimmiten pelataan lautapelejä tai pelikonsolia, tehdään palapelejä, askarrellaan, väritetään tai tehdään jotain muuta yhteisöllistä. Jokaiselle lapselle pyritään mahdollistamaan tilaisuus ulkoiluun ohjaajien seurassa. Iltapäivällä on myös varattu aikaa yksilölliseen ohjaajan huomioon. Lapsia motivoidaan päivällisen valmistukseen mukaan. Arkisin päivällisen jälkeen tehdään ryhmätöitä yhdessä kaikkien nuorten kanssa. Ryhmätöissä on viikoittain toistuvia teemoja, kuten vuorovaikutustaidot.

Viikonloppuisin voi nukkua pidempään ja herätys onkin vasta kello 10. Oleminen on yleisesti arkea rennompaa. Yhteinen toiminta tai yksilöllinen työskentely alkaa aamupalan jälkeen. Tilanteesta riippuen voidaan tehdä ulkoiluretkiä lähialueille joko yksilöllisesti tai ryhmässä tai käydä Satulavuoren koulun liikuntasalissa pelaamassa sisäpelejä, koulun kuntosalissa tai biljardia pelaamassa. Lisäksi lasten vanhempien vierailut ajoittuvat pääsääntöisesti viikonloppuihin.