Luotola

Sijaishuollon ja psykiatrian rajapinnalla toimiva sijaishuollon yksikkö Luotola on tarkoitettu 7–17-vuotiaille lapsille, jotka tarvitsevat sekä psykiatrista kuntoutusta että lastensuojelun sijaishuollon palvelua.

Hoito-, kasvatus- ja kuntoutustyön keskeisiä elementtejä ovat kuntouttava arki, omaohjaajatyö ja perhetyö. Lapsen yksilölliset tarpeet huomioidaan arjen toiminnassa, omaohjaajatyössä ja perheen kanssa työskenneltäessä sekä psykiatrisen kuntoutuksen että hoidon ja kasvatuksen näkökulmista.

Luotolassa työskentelee seitsemän ohjaajaa, vastaavaohjaaja, lähijohtaja ja sosiaalityöntekijä. Sitoutunut ja motivoitunut henkilöstö muodostuu sosiaali- ja kasvatusalan ammattikorkeakoulutason ammattilaisista. Henkilöstö on suorittanut erilaisia kuntoutustyötä tukevia täydennyskoulutuksia.

Luotola sijaitsee Uudessakaupungissa Kasarminlahdentiellä, lähellä Vakka-Suomen sairaalaa. Uuteenkaupunkiin on Helsingistä noin 230 kilometriä, Tampereelta noin 170 kilometriä ja Porista noin 100 kilometriä.

Arki Luotolassa

Rauhallisella metsänreunatontilla, lähellä Uudenkaupungin keskustaa sijaitsevassa Luotolassa nuorten arkea rytmittää koulunkäynti. Koulun jälkeen käydään harrastuksissa, kokkaillaan yhdessä, katsotaan leffoja, jutellaan omaohjaajan kanssa tai pelataan pelejä yhdessä.

Lasten arkeen pyritään saamaan liikuntaa ja muita aktiviteetteja. Jokaisella lapsella on mahdollisuus omaan harrastukseen. Lasta tuetaan löytämään omia vahvuuksiaan harrastusten kautta ja jos omaa harrastusta ei vielä ole, kannustetaan sen etsimiseen. Uudessakaupungissa on hyvät harrastusmahdollisuudet. Kaupungissa on uimahalli ja uimarantoja, liikuntahalli ja hevostalleja, kesällä kalastellaan ja grillaillaan pihalla ja toisinaan käydään laavuretkillä.

Luotolassa järjestetään paljon erilaista ryhmätoimintaa, kuten DKT- ja ART-ryhmiä, taideryhmä, tyttöjen-ja poikien ryhmä, liikuntaa, ruoanlaittoa sekä muita ajankohtaisia teemoja.

Lausteella on oma leirikeskus Kultala ja Orpola Paraisilla, jota Luotolan nuoret ja henkilöstö voivat käyttää viikonloppuisin ja loma-aikoina. Kultala ja Orpola sijaitsevat meren rannalla ja se tarjoaa runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia.