Perheille

Tervetuloa  Lausteen perhekuntoutukseen!

Kun muutatte perhekuntoutusyksikköön, mielessänne on varmasti monenlaisia kysymyksiä. Alla kerromme perhekuntoutusyksiköistämme ja niiden arjesta.

Perhekuntoutusyksikkömme sijaitsevat sekä Turussa että Uudessakaupungissa.

Tutustu tarkemmin yksiköihin: Merilä, Puistola ja Vaala.

Arki perhekuntoutuksessa

Perheet asuvat omissa, kalustetuissa rivitaloasunnoissaan. Yhteisiä tiloja ovat esim. pesutupa, neuvottelutilat, leikkihuone, terapiahuone sekä oma leikkipiha.

Aloitus- ja arviointijakso on yleensä noin kolmen kuukauden mittainen. Toivomme meidän tutustuvan jakson aikana toinen toisiimme. Haluamme auttaa juuri sinun perhettäsi. Tutustumisen ja yhteisen arviointityön apuna käytämme erilaisia menetelmiä. Yhdessä tekeminen on osa tutustumista – voimme tehdä yhdessä arjen askareita, ulkoilla, lenkkeillä tai miettiä muuta yhteistä tekemistä perheenne toiveiden mukaan. Toivomme, että voisitte tuntea olonne kaikin puolin turvalliseksi. Jaksolla tapahtuva perhetilanteenne arvio tehdään avoimen arvioinnin avulla yhdessä teidän perheenne kanssa ilman salaisuuksia tai selän takana puhumisia.

Tutustumistamme auttavat myös vanhempien ja lasten haastattelut yhdessä ja erikseen sekä läheisverkoston kartoitus. Lisäksi toteutamme arjessa mukana -päiviä, jolloin työntekijä on koko päivän kanssanne kaikissa erilaisissa arjen tilanteissa ja haasteissa. Näin saamme lyhyessä ajassa tietoa perheenne vahvuuksista ja tuen tarpeista.

Aloitus- ja arviointijakson aikana laadimme yhteistyössä vanhempien ja sijoittavan sosiaalityöntekijän kanssa perhekuntoutussuunnitelman, johon kirjataan kuntoutuksen tavoitteet. Vanhemman ja lapsen välistä varhaista vuorovaikutusta ja vanhemman mentalisaatiokykyä (esim. vanhemman kyky ymmärtää lapsensa kokemuksia ja käyttäytymisen takana olevia tunteita) vahvistetaan ja tuetaan päivittäin eri menetelmiä hyödyntäen.

Perheellenne laaditaan viikko-ohjelma, josta käy ilmi päivittäinen kuntoutustyöskentely. Perheenne kanssa tehdään työtä joka päivä keskimäärin neljä tuntia päivässä. Yleensä viikonloppuna on kontakteja vähemmän ja haluamme, että saatte myös levätä ja palautua joskus raskaistakin kuntoutusviikoista. Yksiköissä on kuitenkin aina työntekijöitä paikalla, valmiina auttamaan ja ohjaamaan perhettäsi.

Vertaistukea kokemuskumppaneilta

Haastavassa ja uudessa tilanteessa vertaistuki voi auttaa ymmärtämään tilannetta, omia tunteita ja oikeuksia paremmin. Meillä Lausteella koulutetaan kokemuskumppaneita eli kokemusasiantuntijoita, jotka ovat lastensuojelun lapsensa kanssa läpikäyneitä vanhempia ja toimivat lastensuojelun asiakasvanhemmille vertaistukitehtävissä. Lue lisää >