Lauste SuomiAreenassa: Katso tallenne keskustelusta

Perhekuntoutuskeskus Lauste oli mukana kesän 2024 SuomiAreenan paneelikeskustelussa, joka pohjautui Onnettomuustutkintakeskuksen hiljattain julkaisemaan teematutkintaan alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisista huumekuolemista. Lauste osallistui tutkintaan palveluntuottajan näkökulmasta.

Onnettomuustutkintakeskus antoi tutkinnan perusteella kahdeksan suositusta, joiden tavoitteena on nuorten huumekuolemien ennaltaehkäisy. Suositukset painottavat palvelujärjestelmän kehittämistä niin, että nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut muodostavat toimivan ja yhteensovitetun kokonaisuuden.

Perhekuntoutuskeskus Lauste on viimeisen parin vuoden ajan tehnyt aiheeseen liittyvää yhteistyötä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen riippuvuuspsykiatrian ja nuorisopsykiatrian sekä terveysneuvontapiste Millin kanssa.

− Tavoitteenamme on ollut verkostona etsiä käytännön toimenpiteitä erityisen vakavasti päihteillä oireilevien nuorten auttamiseksi. Yhteistyömme sai Addiktum Klinikan tunnustuksen vuoden 2023 Opioidikorvaushoitoyksikkönä, kertoo Perhekuntoutuskeskus Lausteen palvelujohtaja Jukka Sirtamo.

 

SuomiAreena-keskustelun tallenne on katsottavissa MTV Katsomossa:
Nuorten huumekuolemat – hyvinvointiyhteiskunnan musta piste? (mtv.fi)

 

Tutustu myös Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotteeseen:
Nuorten alle 25-vuotiaiden tapaturmaiset huumekuolemat ovat onnettomuuksia, joita on voitava ennalta ehkäistä – palvelujärjestelmää kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä – Onnettomuustutkintakeskus (turvallisuustutkinta.fi)

 

Kuvassa paneelikeskusteluun osallistuneet

  • Sally Leskinen (Etelä-Karjalan hyvinvointialue)
  • Jukka Sirtamo (Perhekuntoutuskeskus Lauste)
  • Elina Pekkarinen (Lapsiasiavaltuutetun toimisto)
  • Sofia Laitila (Aseman Lapset ry)
  • Hanna Tiirinki (Onnettomuustutkintakeskus).

Juontajana toimi Tiina Bieber Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Lue myös nämä

Tutkimus lastensuojelun kokemuskumppanuuden vaikutuksista

Vertaistuki tuo henkisen voimavaran lisäksi merkittäviä kustannussäästöjä Tuore tutkimus osoittaa kokemuskumppanuuden merkittävät hyödyt lastensuojelussa. Koulutettujen kokemuskumppanien tarjoama vertaistuki asiakasvanhemmille voi vähentää perheen ulkopuolisia sijoituksia, lyhentää palveluprosesseja ja tuoda merkittäviä kustannussäästöjä. Kokemuskumppanuuden myötä vanhempien jaksaminen paranee, mikä heijastuu positiivisesti koko perheeseen. Toimintamalli tarjoaa inhimillistä ja taloudellisesti tehokasta tukea perheiden hyvinvointiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syksyllä

Kehorauha on koulurauhaa – Jokaisen aikuisen rooli tärkeä lapsen kehorauhan tukemisessa ja kiusaamisen ehkäisyssä

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus kehorauhaan ja turvalliseen kehosuhteeseen niin koulussa, kotona kuin vapaa-ajallakin. Lapsen arvokas keho -hankkeen ja Sydänliiton Neuvokas perheen #Kehorauhanturvaajat-kampanjan tavoitteena on, että jokainen lapsi saisi kasvurauhan. Eikä yksikään lapsi tulisi kiusatuksi kokonsa tai ulkonäkönsä vuoksi. Jo 34. kertaa julistettavalla valtakunnallisella Koulurauhalla pyritään ehkäisemään kiusaamista ja yksin jäämistä kouluyhteisössä. Koulurauhan lisäksi jokaisella

Aamoksen palvelut ja kehittämistoiminta osaksi Perhekuntoutuskeskus Lausteen palvelukokonaisuutta

Lasten ja nuorten kuntoutuspalveluiden sekä lastensuojelun toimintaympäristön muutokset edellyttävät alan toimijoilta joustavuutta ja ketteryyttä. Ennaltaehkäisevien ja asiakaslähtöisten sote-palvelujen painotus sekä palvelutarpeiden mukaiset uudet ratkaisut vahvistuvat Perhekuntoutuskeskus Lausteen palvelukokonaisuudessa, kun Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelujen toiminta siirtyy 1.6.2024 osaksi Lausteen toimintaa. Perhekuntoutuskeskus Lauste ry ja Kuntoutussäätiö Lauste sr. ovat sopineet Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelujen palvelujen ja kehittämistoiminnan