Asiakkaasta kumppaniksi: hankkeen kehittäjäkokemusasiantuntija esittelyssä

Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa.
Oliver Wendell Holmes

Olen Sari Lähde.
Se mistä löydän oman polkuni kulkea, löytyy valtavan ajatusten- ja ideamyrskyn, tasavertaisuuden ja suuren välittämisen keskeltä.

Olen aloittanut työurani kesäkuun 1. päivänä kehittäjäkokemusasiantuntijana Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeessa täällä Perhekuntoutuskeskus Lausteella.
Ammatiltani olen lähihoitaja. Alan töitä olen tehnyt vuodesta 2008. Asiakkaat ovat painottuneet vanhuspalveluihin. Eritoten olen työskennellyt muistisairaiden ja mielenterveyskuntoutujien parissa.

Se mistä tulen ja minne olen menossa

Olen myös äiti kahdelle hyvin itsetietoiselle tytölle ja elämää jatkuvasti tutkivalle suurisydämiselle esikoispojalleni.

Historiani lastensuojelun asiakkuudesta kantavat omasta lapsuudesta aina tähän päivään. Olen kokenut osallisuuden tunteen lastensuojelun asiakastyössä vanhempana, ymmärryksen, välittämisen tunteen sekä saanut kuntoutua ja eheytyä. Olen kokenut myös pohjalle putoamisen, epätasa-arvoisuutta, turvattomuutta, sekä kokenut myös miten identiteettini vanhempana viedään minulta pois.

Asiantuntijakokemuksen kautta

Haluan kehittää ja uudistaa lastensuojelutyötä, jotta kaikki lastensuojelunasiakkaina tässä hetkessä olevat vanhemmat saisivat itse päättää mitä ja miten he kokevat lastensuojelunasiakkuuden. Vanhemmilla olisi sanan- ja ilmaisunvapaus siitä mitä mieltä he asioista ovat ja tunne tulla kohdatuksi arvokkaana ihmisenä, isänä, äitinä ja perheenä lastensuojelutyössä.

Haluan, että lastensuojelutyö on apua kaikille, eikä asia, joka herättää pelon oman vanhemmuuden menettämisestä.

kehittäjäkokemusasiantuntija
Sari Lähde, Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen kehittäjäkokemusasiantuntija

Lue myös nämä

Palvelukysynnän muutos vaatii toiminnan sopeuttamista

Perhekuntoutuskeskus Lauste on voittoa tavoittelematon lastensuojelualan järjestö. Sen tehtävänä on tukea lasten ja perheiden hyvinvointia, myös muuttuvassa toimintaympäristössä. Varsinais-Suomen alueella on tapahtunut viimeisen kuuden kuukauden aikana palvelukysynnän merkittävä väheneminen. Syksyn 2024 ja alkuvuoden 2025 aikana varsinkin laitosperhekuntoutuksen ja avopalveluiden kysyntä on laskenut, mikä on vaikuttanut suoraan toimintaamme. Palvelukysynnän muutos on näkynyt myös terveydenhuollon kuntoutus- ja

Perhekuntoutuskeskus Lauste aloittaa toiminnan Keski-Suomessa

Perhekuntoutuskeskus Lauste ry käynnistää lastensuojelun perhehoitopalveluiden tarjoamisen Keski-Suomessa. Toiminnan palveluvastaavana aloittaa sosiaalityöntekijä Olli-Pekka Niskanen. Varsinais-Suomessa 105 vuoden ajan toiminut Perhekuntoutuskeskus Lauste on yksityinen, voittoa tavoittelematon lastensuojelupalveluiden toimija. Perhekuntoutuskeskus Lausteella työskentelee noin 240 lastensuojelun, erityisopetuksen, perhekuntoutuksen sekä kuntoutus- ja terapiapalveluiden ammattilaista. Lauste tarjoaa perhehoidon palveluja tällä hetkellä Varsinais-Suomen lisäksi Uudellamaalla. Puitesopimus Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa mahdollistaa Perhekuntoutuskeskus

Tutkimus lastensuojelun kokemuskumppanuuden vaikutuksista

Vertaistuki tuo henkisen voimavaran lisäksi merkittäviä kustannussäästöjä Tuore tutkimus osoittaa kokemuskumppanuuden merkittävät hyödyt lastensuojelussa. Koulutettujen kokemuskumppanien tarjoama vertaistuki asiakasvanhemmille voi vähentää perheen ulkopuolisia sijoituksia, lyhentää palveluprosesseja ja tuoda merkittäviä kustannussäästöjä. Kokemuskumppanuuden myötä vanhempien jaksaminen paranee, mikä heijastuu positiivisesti koko perheeseen. Toimintamalli tarjoaa inhimillistä ja taloudellisesti tehokasta tukea perheiden hyvinvointiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syksyllä