Osallisuus

Olet lähdössä veneilemään. Otatko reissuun pelkän paatin vai haluatko mukaan myös airot?

Itse henkilökohtaisesti olen jo kyllästynyt sanaan osallisuus. On kuitenkin aivan ensisijaisen tärkeää olla osallinen omassa elämässään, mutta tuntuu, että osallisuudesta puhutaan enemmän kuin se aidosti toteutuu esim. erilaisissa palveluissa.

Osallisuus on hieno sana, mutta kaikki asiakkaat eivät sen sanan tarkoitusta ymmärrä.

En tiedä ymmärtävätkö kaikki ammattilaisetkaan.

Eräänä hetkenä päähäni kuitenkin pilkahti mielestäni helposti samaistuttava kielikuva asiaan liittyen: ”Kun lähdet veneilemään ja mukanasi on, myös airot niin olet osallinen, mutta kun sinulla ei ole airoja ja olet vain meren vietävänä niin et sitä ole.” Siltä asiakkaasta joskus tuntuu. On vain jonkun suuremman voiman vietävänä, eikä koe pystyvänsä vaikuttamaan kulkuun mitenkään.

Osallisuus on siis mm. tunne siitä, että kuuluu johonkin ja on tärkeä osa yhteisöä. Se on tunne siitä, että pystyy vaikuttamaan omaan elämään sekä tärkeäksi kokemiin asioihin. Osallisuus lisää hyvinvointia ja ehkäisee yksinäisyyttä sekä syrjäytymistä.

Oman kokemukseni mukaan hyvinkin pienet asiat vaikuttavat osallisuuden kokemukseen.

Se, että tulee kuulluksi ja ymmärretyksi on usein jo riittävää.

 

Maria Peltola

kehittäjäkokemusasiantuntija, kokemuskumppani

Asiakkaasta kumppaniksi -hanke

Lue myös nämä

Äidin näkökulma sijaisperheeltä saatavaan apuun

Oletko pohtinut sijaisperheeksi ryhtymistä? Lue alta äidin tarina, miten hän ja hänen lapsensa saivat apua sijaisperheen avulla. Myös sinä voit auttaa. ”Minulla oli kaksi kaunista ja ihanaa lasta. Akuutti kamppailu päihderiippuvuuden kanssa takana. Päivät täyttyivät lasten tarpeista, töistä ja ihan vaan elämästä. Elämästä, josta läheisverkoston tuki puuttui ja pienetkin asiat vaativat usein isoja ponnisteluja. Vältin

Kokemuskumppanit lastensuojelussa

Oletko joskus ollut vaikeassa tai haastavassa elämäntilanteessa? Mistä silloin sait apua? Kenelle soitit? Kenen sanoista sait lohtua ja uskoa tulevaan? Kenen vinkeistä ja ideoista oli hyötyä? Usein samankaltaisia kokeneen apu ja tuki on korvaamatonta, kun kohtaamme haasteita elämässämme. Se ei korvaa alan ammatillista osaamista, vaan täydentää ja vahvistaa sitä ja jatkuu siitä, mihin virka-aika päättyy.

Kun lapsi saa lapsen

Näitä tunteita on mahdoton kirjoittaa sanoiksi, kuitenkin on jo korkea aika. Olin 15-vuotias, kun aloin odottamaan esikoistani. Kun lapsena alkaa odottamaan pientä ihmettä, on ajatusmaailma kovin sekaisin. Miten minä, joka olen itsekin lapsi, voisin pitää huolta pienestä ihmisestä, kun itsekään en tiennyt, miten pidän huolta itsestäni. Ne ajatukset tuntuivat murtavan minut. Kun täytin 16 ja