Perhekuntoutuskeskus Lausteen lastensuojelun asiakasvanhemmille tarjotaan vertaistukea tilanteessa, joka saattaa monille olla elämän hankalin vaihe ja stressaavinta aikaa. Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmää vetävät Lausteella kouluttautuneet kokemuskumppanit.
Nyt ryhmän ohjaaja Jaana ja ryhmään osallistuva Heidi kertovat omista tilanteistaan ja siitä, miten ryhmä auttaa heitä.
Jaana: ”Ryhmässä keskustellaan myös häpeän ja pelon tunteista”
– Halusin auttaa muita lastensuojelun asiakkaaksi tulevia vanhempia, joten kouluttauduin kokemuskumppaniksi Perhekuntoutuskeskus Lausteen Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen pilottiryhmässä syksyllä 2020.
– Koulutuksessa käytiin läpi monipuolisesti eri aiheita, ja omien kokemusten jakaminen samanlaisia asioita kokeneiden kanssa oli voimaannuttavaa. Koulutus ja kokemukseni alkoholistin puolisona elämisestä, henkisestä väkivallasta, leskeksi jäämisestä ja kaiken sen keskellä lasten kasvattamisesta ovat perusta vertaistukena toimimiseen muille lastensuojelun asiakkaaksi tuleville vanhemmille.
Halu auttaa kumpuaa omista kokemuksista
Jaanan, neljän lapsen äidin, päihdeongelmaisen kumppanin käytös ja terveysongelmat vaikuttivat koko perheeseen ja toivat lapsille turvattomuuden tunnetta. Lastensuojeluasiakkuus alkoi, kun kumppani ja lasten isä kuoli, tuli muutto toiselle paikkakunnalle ja kaksi nuorinta lasta alkoivat oirehtia isättömyyttä eivätkä halunneet mennä enää kouluun.
– Pääsimme kahden nuoremman lapseni kanssa Vaalan perhekuntoutusyksikköön, jossa saimme apua tilanteeseemme. Asuimme Vaalassa yhdeksän kuukautta, jonka aikana sain vahvistusta vanhemmuuteeni. Lasten kanssa työskenneltiin myös, ja he alkoivat käydä koulua yksikössä asuessamme.
– Kun oma lastensuojeluasiakkuuteni alkoi, en saanut vertaistukea. Olisin ehdottomasti hyötynyt vertaistuesta ja kokemuskumppanista, joka olisi neuvonut mitä seuraavaksi tapahtuu. Vertaisen kuuntelu ja näkemykset olisivat auttaneet minua myös perhekuntoutuksen eri vaiheissa.
Luottamus toisia kohtaan
– Valmistuttuani kokemuskumppaniksi sain aloittaa yhtenä kolmesta Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmän ohjaajana. En ole toiminut ryhmän ohjaajana aikaisemmin, mutta homma on mahtavaa ja tässä oppii uutta.
– Tärkein tehtäväni ohjaajana on kuunnella kaikkia ryhmäläisiä ja huolehtia, että jokainen saa puheenvuoron ja pääsee jakamaan kokemuksensa. Ohjaajana autan tarvittaessa selvittämään vanhempia mietityttäviä asioita.
– Olemme saavuttaneet ryhmässä avoimen ja keskustelevaisen ilmapiirin. Puheenaiheet kumpuavat ryhmäläisten esiin nostamista aiheista. Ryhmässä on vaitiolovelvollisuus, ja on todella tärkeää, että kaikki uskaltavat luottaa toisiinsa. Alun toisiimme tutustumisen myötä luottamus ja vertaisilta saatu tuki syventyvät. Kannustan myös enemmän isiä mukaan vertaistukiryhmiin ja myös kokemuskumppaneiksi.
Kokemuskumppani kuuntelee ja keskustelee
– Kokemuskumppani voi auttaa vanhempaa ymmärtämään lastensuojelun ammattikieltä ja kuuntelemaan ja keskustelemaan häpeän ja pelon tunteista, joita lastensuojeluasiakkuus voi herättää.
– Nyt työskentelen Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmän ohjauksen lisäksi yhden äidin kokemuskumppanina. Tapaamme hänen kanssaan viikoittain. Lisäksi olen ollut kokemuskumppanina tuomassa omia näkemyksiäni Lausteen uuden perheiden jälleenyhdistämisyksikön kehittämistyössä.”
Jaana Aaltonen, kokemuskumppani, Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmän ohjaaja
Heidi: ”Minua kuunnellaan ja ymmärretään”
14 vuotta täyttävän pojan äidin, Heidin lastensuojelun asiakkuus alkoi, koska lapsen käytös oli haastavaa ja perhe tarvitsi tukea vanhemmuuteen. Pojan vilkkauden ja uhmakkuuden kanssa oli ollut haasteita pienestä pitäen ja tilanteen jatkuessa se vaikutti koko perheen arkeen.
”Poikani oppi tavan toimia toisten kanssa”
Heidi perheineen oli lopulta noin vuoden Perhekuntoutuskeskus Lausteen Vaalan perhekuntoutusyksikössä.
– Sain itse monenlaista tukea vanhemmuuteeni. Poikaani auttoivat eniten sosiaalisten tilanteiden harjoitukset. Onnistumiset motivoivat poikaa, ja lopulta hän oppi tavan toimia toisten kanssa. Muutossa takaisin kotiin auttoi se, että saimme tutut perhetyöntekijät tekemään perhetyötä kotiimme.
– Yläkouluun siirryttyään poikaani kiusattiin, ja tarvitsimme apua ja tukea. Kiusaamista ei otettu koulussa tosissaan. Koulun keskeytymisen ja vaihdon jälkeen hän käy nyt koulua, jossa hänellä sujuu hyvin eikä ole kiusaamista.
Vertaistukiryhmässä uskaltaa puhua kaikista asioista
– Lausteen perhetyöntekijöiltä kuulin mahdollisuudesta tulla mukaan Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmään. Onneksi näin kävi. Saan puhua kerran viikossa ihmisten kanssa, jotka elävät samantyyppistä kaaosta kuin minä.
– Ryhmässä minua kuunnellaan, ja muut ymmärtävät eivätkä vähättele ongelmiani sanomalla, että valitan asioista turhaan. Vertaistuki on antanut minulle todella paljon. Samanlaisia asioita kokeneet ihmiset voivat jakaa vinkkejään erilaisiin arjen tilanteisiin.
– En ole saanut lastensuojeluasiakkuuteni aikana vastaavaa vertaistukea kuin Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmässä. Tällaisia ryhmiä todella tarvitaan enemmän. Monelle ryhmä voi olla se ainoa porukka, jossa uskaltaa keskustella vaikeista asioista ja saa ymmärrystä.”
Heidi Kotilainen, Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmän jäsen