Työkokeilu kahvilassa kuljetti opintojen pariin

Jälki- ja sijaishuollon nuoret saavat Palvelukeskus Telakalta tukea koulu- ja työpolulle ja mahdollisuuksia löytää oman kiinnostuksen kohteen. Nuori saa kulkea kohti tavoitettaan omassa tahdissa työvalmentajien ohjauksessa.

Café Pakka -kyltti beigen puutalon kivijalassa Turun Vanhalla Hämeentiellä johdattaa sympaattiseen lounaskahvilaan. Samassa osoitteessa majaansa pitää myös Perhekuntoutuskeskus Lausteen syksyllä 2020 aloittanut Palvelukeskus Telakka, jonka valmentajat auttavat 16–25-vuotiaita sijaishuollon ja jälkihuollon nuoria opintopolun löytämisessä ja työelämään siirtymisessä. Café Pakassa nuoret pääsevät kokeilemaan työskentelyä kahvilassa.

Janina Ylen, 20, palvelee tottuneesti kahvilaan saapunutta lounastajaa. Kuukautta aikaisemmin Ylenin päivistä puuttui tekeminen. Edelliset opiskelut ammattikoulussa olivat jääneet kesken, ei ollut töitä eikä koulua. Tulevaisuuden suunta oli hukassa, kunnes Ylenin jälkihuollon ohjaaja löysi Palvelukeskus Telakan ja ehdotti hänelle työkokeilua Café Pakassa.

– En ollut aikaisemmin ajatellut kahvilatyötä, mutta olenkin viihtynyt hyvin. Tykkään asiakaspalvelusta, lounasasiakasta palveleva Janina Ylen sanoo.

Ylen on päässyt leipomaan, tekemään salaatteja keittiössä ja palvelemaan asiakkaita.

– Janina tekee täydelliset sämpylät ja pullat, Palvelukeskus Telakan työvalmentaja Veera Rinne kehuu.

Työkokeilun kautta uusiin opintoihin

Työkokeilu kahvilassa auttoi Yleniä löytämään itselleen uuden alan.

– Tutustuttiin uraohjaaja Irinan kanssa ravintola- ja cateringalan opiskeluvaihtoehtoihin, ja tehtiin yhdessä hakemus kouluun.

Uusi suunta ja paikka kahden vuoden tarjoilijaopintoihin löytyi työkokeilun ansiosta nopeasti. Ylen suosittelee Telakkaa muillekin nuorille.

– Täällä saa tekemistä päiviin, ettei ole vain himassa tekemättä mitään – se on sikatylsää.

Telakalla nuori pääsee halutessaan kokeilemaan myös kiinteistöhuollon töitä. Työvalmentaja Jani Nevalan ohjauksessa on ollut kymmenisen nuorta huoltamassa kiinteistöjä ja tekemässä ulkotöitä, kuten haravointia, lumenluontia ja puidenkaatoa.

”Meille voi tulla vaikka vain kerran viikossa”

Palvelukeskus Telakka tukee nuoria arjen hallinnassa. Jos nuorella ei ole päivärytmiä, on hankala pärjätä opin­noissa tai työelämässä.

– Osan nuorista kanssa lähdemme liikkeelle pienistä asioista. Harjoitel­laan sitä, että pitää herätä, jotta ehtii tiettyyn paikkaan sovittuna aikana, Nevala kertoo.

Tarkoitus on aktivoida myös niitä nuoria, joita ei kiinnosta mikään, tar­joamalla tekemistä ja auttamalla löytämään kiinnostuksen kohteita ja pie­niä tavoitteita, joita kohti mennä.

– Yritämme auttaa nuoria löytä­mään sen, mikä heidän sisällään jo on. Kaikkia kiinnostaa pohjimmil­taan jokin asia, Nevala jatkaa.

Palvelukeskus Telakka on uuden­lainen matalan kynnyksen palvelu, joka huomioi nuoren lähtötilanteen.

– Meille voi tulla vaikka vain kerran viikossa. Emme oleta nuorelta sitou­tumista esimerkiksi monen kuukauden työsuhteisiin, vaan jokainen saa edetä omaan tahtiin, opinto- ja työ­asioissa nuoria ohjaava Irina Erlamo sanoo.

Erlamo auttaa nuoria tekemään CV:itä ja työhakemuksia, etsimään opiskelu- ja työssäoppimispaikkoja ja ilmoittautumaan TE-toimistoon.

– Korona-aikana moni on tarvinnut tukea myös etäopinnoissa.

Tekeminen vahvistaa itseluottamusta

Palvelukeskus Telakalla on autettu toiminnan ensimmäisen puolen vuoden aikana paria kymmentä nuorta. Telakan tiimi näkee, että jokaisessa heidän kohtaamassaan nuoressa on tapahtunut edistystä. Tekemisen kautta monen nuoren itseluottamus on kasvanut.

– Sekin on tärkeä oppi vastuunottamisesta, että nuori ilmoittaa meille, jos ei pääsekään paikalle, Nevala sanoo.

Isojakin onnistumisia on tullut: useampi nuori on innostunut hakemaan kouluun, ja muutama nuori on lähtenyt työelämään. Telakan ohjaajien mielestä heidän tärkein tehtävänsä on antaa nuorille mahdollisuus, jos toinenkin.

– Jos nuorelta odotetaan tuloksia liian nopeasti, hän voi pudota pois palvelusta ennen kuin hän on ehtinyt edes oivaltaa mitä hän tavoittelee, Nevala toteaa.

 

Lue lisää Palvelukeskus Telakasta.

Lue myös nämä

Työskentely lapsen vanhemman kanssa lastensuojelussa

Lastensuojelun keskusliitto julkaisi viime vuoden puolella Näkökulmia sijaishuoltoon -oppaan, josta löytyy Maarit Koiviston erinomainen artikkeli aiheesta Työskentely lapsen vanhemman kanssa (s. 26-32). Artikkeli käsittelee sijaishuoltoon tulevien lasten ja nuorten tilannetta, erityisesti kasvuolosuhteiden ja elämänhistorian kokemusten tuntemista. Tekstissä korostetaan läheisten ihmisten, erityisesti vanhemman, merkitystä lapsen elämässä ja esitetään ajatuksia yhteistyön tärkeydestä vanhemman ja muiden läheisten kanssa sijaishuollossa

Sijaisperhe tarjoaa lapselle turvallisen kodin

Perhehoitajat tarjoavat kodin ja perheen lapselle, joka ei voi syystä tai toisesta asua omien vanhempiensa kanssa. Kokenutkin perhehoitaja tarvitsee apua ja tukea, jotta yhteinen arki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. 20 kilometrin päästä Turusta sijaitsee Nousiaisten kunta, jossa Satu Anttila ja Jens Zauche asuvat sijaislapsiensa kanssa. Saman katon alla asuvat osan ajasta myös Sadun kaksi täysikäistä

Sairas ja rikollinen vai turvaton ja hädissään?

Traumatietoinen kohtaaminen näkee käytöksen taakse Miten sosiaali-, terveys- ja sivistyspalvelujen toimintatapoja ja yhteistyötä pitäisi kehittää lasten tarpeita vastaaviksi? Kysyimme eri palveluiden asiantuntijoilta traumatietoisuudesta ja siitä, millaisella yhteistyöllä saavutetaan lapsia ja nuoria eniten hyödyttäviä ratkaisuja. Johtava sosiaalityöntekijä Silja Remes sekä konsultoiva erityisopettaja Tarja Kallio avaavat, miten kohdataan traumataustainen lapsi ja millaista tulevaisuuden tuki voi olla niin