Perhekuntoutus ehkäisee huostaanottoja ja tukee perheiden jälleenyhdistämistä 

Perheiden haasteet ovat harvoin yksiselitteisiä. Jos perheen tilanne on kriisiytynyt ja harkitaan huostaanottoa, laitosmuotoinen perhekuntoutus voi tarjota vaihtoehdon, joka tukee perheen omia voimavaroja ja mahdollistaa yhdessä pysymisen. Samoin silloin, kun lapsi on jo sijaishuollossa, perhekuntoutus voi olla ratkaiseva askel perheen jälleenyhdistämisessä.

Tutkimusten mukaan koko perheen kuntouttaminen on tehokkain tapa tukea lapsen hyvinvointia. Perhekuntoutus auttaa vanhempia vahvistamaan vanhemmuustaitojaan, parantaa perheen vuorovaikutusta ja antaa konkreettisia työkaluja arjen hallintaan. Tämä ei ainoastaan lisää perheiden hyvinvointia, vaan myös vähentää laitossijoitusten tarvetta ja hoitovuorokausia.

Perhekuntoutuskeskus Lausteen perheyksiköissä, Vaalassa, Puistolassa ja Merilässä, tehdään kuntoutustyötä vankalla ammattitaidolla. 20 vuoden aikana kertynyt kokemus yli 600 perheen kanssa työskentelystä on hioutunut toimivaksi konseptiksi, jossa yhdistyvät arjen tuki ja terapeuttinen työskentely.

– Laitosmuotoisen perhekuntoutuksen pitää olla massiivinen interventio, joka eroaa selvästi kotiin vietävästä perhekuntoutuksesta. Kokemuksesta voin taata, että meille perhekuntoutukseen tulevan perheen tilanne selviää aina, kertoo Juha Oksanen, Perhekuntoutuskeskus Lausteen avo- ja perhepalveluiden palvelujohtaja.

Perhe aktiivisena toimijana muutoksessa

Lausteen perheyksiköiden moniammatilliset tiimit – perhevalmentajat, perheterapeutti, sosiaalityöntekijä ja ohjaajat – työskentelevät perheiden kanssa tiiviisti. Kuntoutusjakso kestää tyypillisesti 6–9 kuukautta, ja se räätälöidään perheen tarpeisiin.

– Yhä suurempi osa meille kuntoutukseen tulevista perheistä on eri kulttuureista. Tarjoammekin mielellämme palvelua myös maahanmuuttajille ja monikulttuurisille perheille. Henkilökunnallamme on monipuolista kielitaitoa, ja meillä on onnistuneita kokemuksia kielimuurista huolimatta. Vanhemmuutta osoitetaan kuitenkin muutenkin kuin puhutun kielen kautta, Juha Oksanen tiivistää.

Keskeistä perhekuntoutuksessa on, että perhe itse osallistuu aktiivisesti tilanteensa tutkimiseen ja muutosten tekemiseen. Perhevalmentajat tukevat vanhempia arjessa, mutta vastuu säilyy perheellä itsellään.

Työskentelyssä hyödynnetään tutkittuja menetelmiä, kuten MIM-havainnointia, VIG-video-ohjausta, Lapset puheeksi -menetelmää, Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) -taitoharjoittelua. Viitekehyksenämme on kiintymyssuhdeterapia, kognitiivinen käyttäytymisterapia, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen toimintatapa sekä perheterapeuttinen toimintatapa.

Perheyksiköt tekevät tiivistä yhteistyötä Lausteen oman erityiskoulun, Satulavuoren koulun, ja Uudenkaupungin opetustoimen kanssa. Monen perhekuntoutuksessa olleen lapsen koulunkäyntiin on tullut huomattava parannus koulumme ammattilaisten avulla. 

Perhekuntoutus tarjoaa mahdollisuuden pysyvään muutokseen. Sen tavoitteena on, että perhe voi elää yhdessä turvallisesti ja hyvinvoivana.

Laitosmuotoinen perhekuntoutus – tehokasta tukea perheille

  • Perheille, joissa arvioidaan huostaanoton tarpeellisuutta tai huostaanotto on todellinen lähitulevaisuuden vaihtoehto.
  • Perheille, joiden lapsi on jo sijaishuollossa, mutta kotiinpaluuta suunnitellaan.
  • Vanhemmille, jotka tarvitsevat tukea vanhemmuuteen ja arjen hallintaan.
  • Työskentely pohjautuu perheen sosiaalityöntekijän kanssa asetettuihin tavoitteisiin, joita arvioidaan säännöllisesti.
  • Perheelle räätälöidään yksilöllinen viikko-ohjelma, joka mahdollistaa normaalin arjen jatkumisen – työssäkäynnin, koulunkäynnin ja harrastukset.

 

Kuvassa Puistolan perheyksikön pihapiiri.

Lue myös nämä

Sijoitukset vähenivät, perheiden ääni kuuluviin – New Yorkin malli on tuottanut tulosta

Kokemuskumppanuusmalli on parantanut merkittävästi perheiden tilanteita New Yorkissa. Kokemuskumppanien tuki on ollut korvaamatonta ja vähentänyt huostaanottojen tarvetta. Perhekuntoutuskeskus Lauste juhlisti 105-vuotista taivaltaan 30. tammikuuta seminaarilla, jossa tarkasteltiin kokemuskumppanuutta lastensuojelun voimavarana. Yksi seminaarin puhujista oli professori Marina Lalayants (The City University of New York), joka esitteli New Yorkissa kehitettyä kokemuskumppanuusmallia sekä tutkimustuloksia mallin toiminnasta. Lastensuojelun kanssa

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille

Päivärinteessä yhdistyvät laitoshoito, koulunkäynti ja perhetyö

Tilanteessa, jossa lapsella on vakavia haasteita koulunkäynnissä, tarvitaan vaikuttavia tekoja. Uusi lastensuojelun palvelumme tuo yhteen tarvittavat tukitoimet ja verkostot. Tavoitteena on lapsen tilanteen parantuminen ilman huostaanottoa ja pitkäaikaista kodin ulkopuolelle tapahtuvaa sijoitusta. Päivärinteen toiminnan keskiössä on koko perheen kuntouttaminen. Perhekuntoutuskeskus Lauste on käynnistänyt uuden lastensuojelun toimintamallin, joka yhdistää sijaishuollon, koulupalvelut ja kotiin vietävän perhetyön. Ensimmäiset