Perheiden haasteet ovat harvoin yksiselitteisiä. Jos perheen tilanne on kriisiytynyt ja harkitaan huostaanottoa, laitosmuotoinen perhekuntoutus voi tarjota vaihtoehdon, joka tukee perheen omia voimavaroja ja mahdollistaa yhdessä pysymisen. Samoin silloin, kun lapsi on jo sijaishuollossa, perhekuntoutus voi olla ratkaiseva askel perheen jälleenyhdistämisessä.
Tutkimusten mukaan koko perheen kuntouttaminen on tehokkain tapa tukea lapsen hyvinvointia. Perhekuntoutus auttaa vanhempia vahvistamaan vanhemmuustaitojaan, parantaa perheen vuorovaikutusta ja antaa konkreettisia työkaluja arjen hallintaan. Tämä ei ainoastaan lisää perheiden hyvinvointia, vaan myös vähentää laitossijoitusten tarvetta ja hoitovuorokausia.
Perhekuntoutuskeskus Lausteen perheyksiköissä, Vaalassa, Puistolassa ja Merilässä, tehdään kuntoutustyötä vankalla ammattitaidolla. 20 vuoden aikana kertynyt kokemus yli 600 perheen kanssa työskentelystä on hioutunut toimivaksi konseptiksi, jossa yhdistyvät arjen tuki ja terapeuttinen työskentely.
– Laitosmuotoisen perhekuntoutuksen pitää olla massiivinen interventio, joka eroaa selvästi kotiin vietävästä perhekuntoutuksesta. Kokemuksesta voin taata, että meille perhekuntoutukseen tulevan perheen tilanne selviää aina, kertoo Juha Oksanen, Perhekuntoutuskeskus Lausteen avo- ja perhepalveluiden palvelujohtaja.
Perhe aktiivisena toimijana muutoksessa
Lausteen perheyksiköiden moniammatilliset tiimit – perhevalmentajat, perheterapeutti, sosiaalityöntekijä ja ohjaajat – työskentelevät perheiden kanssa tiiviisti. Kuntoutusjakso kestää tyypillisesti 6–9 kuukautta, ja se räätälöidään perheen tarpeisiin.
– Yhä suurempi osa meille kuntoutukseen tulevista perheistä on eri kulttuureista. Tarjoammekin mielellämme palvelua myös maahanmuuttajille ja monikulttuurisille perheille. Henkilökunnallamme on monipuolista kielitaitoa, ja meillä on onnistuneita kokemuksia kielimuurista huolimatta. Vanhemmuutta osoitetaan kuitenkin muutenkin kuin puhutun kielen kautta, Juha Oksanen tiivistää.
Keskeistä perhekuntoutuksessa on, että perhe itse osallistuu aktiivisesti tilanteensa tutkimiseen ja muutosten tekemiseen. Perhevalmentajat tukevat vanhempia arjessa, mutta vastuu säilyy perheellä itsellään.
Työskentelyssä hyödynnetään tutkittuja menetelmiä, kuten MIM-havainnointia, VIG-video-ohjausta, Lapset puheeksi -menetelmää, Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) -taitoharjoittelua. Viitekehyksenämme on kiintymyssuhdeterapia, kognitiivinen käyttäytymisterapia, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen toimintatapa sekä perheterapeuttinen toimintatapa.
Perheyksiköt tekevät tiivistä yhteistyötä Lausteen oman erityiskoulun, Satulavuoren koulun, ja Uudenkaupungin opetustoimen kanssa. Monen perhekuntoutuksessa olleen lapsen koulunkäyntiin on tullut huomattava parannus koulumme ammattilaisten avulla.
Perhekuntoutus tarjoaa mahdollisuuden pysyvään muutokseen. Sen tavoitteena on, että perhe voi elää yhdessä turvallisesti ja hyvinvoivana.
Laitosmuotoinen perhekuntoutus – tehokasta tukea perheille
- Perheille, joissa arvioidaan huostaanoton tarpeellisuutta tai huostaanotto on todellinen lähitulevaisuuden vaihtoehto.
- Perheille, joiden lapsi on jo sijaishuollossa, mutta kotiinpaluuta suunnitellaan.
- Vanhemmille, jotka tarvitsevat tukea vanhemmuuteen ja arjen hallintaan.
- Työskentely pohjautuu perheen sosiaalityöntekijän kanssa asetettuihin tavoitteisiin, joita arvioidaan säännöllisesti.
- Perheelle räätälöidään yksilöllinen viikko-ohjelma, joka mahdollistaa normaalin arjen jatkumisen – työssäkäynnin, koulunkäynnin ja harrastukset.
Kuvassa Puistolan perheyksikön pihapiiri.