Halisissa keksitään tekemistä nuorille

Perhekuntoutuskeskus Lauste on mukana lastensuojelujärjestöjen yhteishankkeessa, jonka tavoitteena on edistää Turun Halisten kaupunginosan lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Vuoden 2021 alussa käynnistynyttä hanketta koordinoi Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry.

Halisissa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ja -tilat ovat rajalliset. Lähiön kerrostaloalueelta puuttuvat skeittiparkit, liikuntasalit ja muut nuorten suosimat harrastusmahdollisuudet. Harrastuksiin pitää lähteä kauemmas, minkä vuoksi on helpompi jäädä hengailemaan kotikulmille ilman mitään tekemistä.

Perhekuntoutuskeskus Lausteen avopalvelun ohjaajat jalkautuvat kerran viikossa Halisiin ja järjestävät sään mukaista tekemistä 13–18-vuotiaille nuorille.

– Hankkeella pyritään ennaltaehkäisemään nuorten irrallisuutta ja jengiytymistä sekä luomaan kontaktia nuoriin ja parantamaan nuorten hyvinvointia, kertoo avopalveluiden lähijohtaja Aino Levanto.

– Toistaiseksi on kyse hankkeesta, mutta toivon mukaan tästä saadaan luotua pysyvämpi järjestely. Näemme tarvetta jalkautuvalle nuorisotyölle ja teemme yhteistyötä muiden Turun alueen järjestöjen ja toimijoiden kanssa. Kyllä meiltä tarvittaessa irtoaa lisää ohjaajia jalkautumaan ympäri Turkua, Levanto jatkaa.

Pihapelejä, pizzaa ja seuraa

Nuorten myönteisen ryhmäytymisen tukeminen on yksi tapa puuttua jengiytymiseen. Perhekuntoutuskeskus Lausteelta saapuu Halisiin viikoittain vähintään kaksi avopalveluiden ohjaajaa pizzat mukanaan vetämään jotain tekemistä. Nyt paikalla ovat Lari-Antti Hakanen ja Sami Nikkanen.

– Nuoret viettävät paljon aikaa koneella ja siksi halusimme tarjota jotain muuta. Nyt pääsee liikkumaan maksutta, olemaan ulkona ja näkemään muita nuoria, Hakanen kertoo.

– Parhaimmillaan hankkeen aikana nuoria on ollut jopa 16 paikalla samaan aikaan, mutta esimerkiksi huono keli verottaa heti kävijöitä. Syksyllä jalkapalloa pelaamaan saatiin helposti paljon nuoria. Sana kiirii nopeasti ja jo nyt on monia samoja nuoria käynyt viikosta toiseen.

– Nuoret ovat hyvin aktiivisia. Meidän ei yleensä tarvitse puuttua pelien sääntöihin tai ohjata pelin kulkua suuremmin, koska heillä on omat säännöt ja versiot peleistä, Nikkanen sanoo.

Mitä työ vaatii ohjaajalta

On tärkeää huomioida nuori mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lisäksi pitää ymmärtää nuorten olosuhteet ja olla lähellä nuorten arkea.

– Osallistumme tarpeen mukaan myös peliin. Nuoriin saa paremman kontaktin ja luottamuksen, jos on aidosti mukana toiminnassa eikä vain huutele kentän laidalta, Hakanen pohtii.

Hankkeessa mukana olevat Perhekuntoutuskeskus Lausteen avopalvelun ohjaajat ovat kokeneita lastensuojelun ammattilaisia.

– Kaikilla meillä on äärettömän hyvä tilannelukutaito. Katsomme että kokonaisuus pysyy hanskassa. Nuoret välillä testailevat, riittääkö ohjaajien huumorintaju, mutta kyllähän se riittää, Hakanen naurahtaa.

– Poikkeuksellista tässä on, ettemme tiedä toimintaan osallistuvien nuorten taustoja, kuten muussa työssämme. Taustat ja menneisyys ei näy päälle päin eikä pelissä tarvitsekaan tietää. Kuka tahansa voi tulla mukaan!

Lue myös nämä

Perhekuntoutuskeskus Lauste aloittaa toiminnan Keski-Suomessa

Perhekuntoutuskeskus Lauste ry käynnistää lastensuojelun perhehoitopalveluiden tarjoamisen Keski-Suomessa. Toiminnan palveluvastaavana aloittaa sosiaalityöntekijä Olli-Pekka Niskanen. Varsinais-Suomessa 105 vuoden ajan toiminut Perhekuntoutuskeskus Lauste on yksityinen, voittoa tavoittelematon lastensuojelupalveluiden toimija. Perhekuntoutuskeskus Lausteella työskentelee noin 240 lastensuojelun, erityisopetuksen, perhekuntoutuksen sekä kuntoutus- ja terapiapalveluiden ammattilaista. Lauste tarjoaa perhehoidon palveluja tällä hetkellä Varsinais-Suomen lisäksi Uudellamaalla. Puitesopimus Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa mahdollistaa Perhekuntoutuskeskus

Sijoitukset vähenivät, perheiden ääni kuuluviin – New Yorkin malli on tuottanut tulosta

Kokemuskumppanuusmalli on parantanut merkittävästi perheiden tilanteita New Yorkissa. Kokemuskumppanien tuki on ollut korvaamatonta ja vähentänyt huostaanottojen tarvetta. Perhekuntoutuskeskus Lauste juhlisti 105-vuotista taivaltaan 30. tammikuuta seminaarilla, jossa tarkasteltiin kokemuskumppanuutta lastensuojelun voimavarana. Yksi seminaarin puhujista oli professori Marina Lalayants (The City University of New York), joka esitteli New Yorkissa kehitettyä kokemuskumppanuusmallia sekä tutkimustuloksia mallin toiminnasta. Lastensuojelun kanssa

Perhekuntoutus ehkäisee huostaanottoja ja tukee perheiden jälleenyhdistämistä 

Perheiden haasteet ovat harvoin yksiselitteisiä. Jos perheen tilanne on kriisiytynyt ja harkitaan huostaanottoa, laitosmuotoinen perhekuntoutus voi tarjota vaihtoehdon, joka tukee perheen omia voimavaroja ja mahdollistaa yhdessä pysymisen. Samoin silloin, kun lapsi on jo sijaishuollossa, perhekuntoutus voi olla ratkaiseva askel perheen jälleenyhdistämisessä. Tutkimusten mukaan koko perheen kuntouttaminen on tehokkain tapa tukea lapsen hyvinvointia. Perhekuntoutus auttaa vanhempia