Asiakkaasta kumppaniksi: Kokemuksella asiantuntijaksi

Olen Maria ja aloitin työt Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeessa kehittäjäkokemusasiantuntijana helmikuun alkupuolella.

Aiempi työurani on pääasiallisesti vanhuspalvelujen puolella lähihoitajana, jossa ehdin työskennellä lähes 15 vuotta.  Kokemuskumppanikoulutuksen kävin vuonna 2021 ja valmistuin joulukuussa.

Oma lastensuojelun kanssa kulkemani polku on ollut mielestäni melko kepeä – vaikka tästä saattaisi joku tarinani kokonaisuudessaan kuullut olla eri mieltä. Kokemuskumppanikoulutuksen aikana muiden vanhempien tarinoita kuullessani minulle heräsi valtava tunteiden ryöppy, kun kohtasin monia ihmisiä, jotka olivat jääneet niin yksin suurten asioiden keskelle. Se on ollut yksi painavimmista syistä, minkä vuoksi hain tähän työhön. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin.

Mielestäni on jokseenkin vanhanaikaista ajatella lastensuojelua vain lasten palveluna. Toki lapset ovat siinä keskiössä, mutta kaikki hyvä mitä vanhempi kokee, mitä paremmin vanhempi voi niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, valuu lapsen elämää tukevaksi sementiksi. Tästä syystä me tarvitsemme myös lastensuojelun piirissä oleville vanhemmille tukea.

Muistan ikuisesti, kuinka elämässäni oli kuormittavampi ajanjakso ja pyynnöstäni mukaan liittyi myös lastensuojelu. Ensimmäisessä palaverissa sosiaalityöntekijä istui nojatuolissa kynä kädessä, vihko sylissä ja pää hieman kallellaan. Hän kuunteli huoleni ja kokemukseni, kunnes totesi ”Sä oot varmaan ihan hirveän väsynyt”. Tämä toteamus sai valettua minuun uskoa helpommasta tulevaisuudesta ja siitä, että nyt ollaan oikealla polulla. Koin tulleeni niin täysin nähdyksi sekä kuulluksi ja tärkeintä kaikessa myös täysin ymmärretyksi ja hyväksytyksi.

Lastensuojelussa on paljon hyvää ja myös paljon kehitettävää. Näihin kahteen asiaan tulen työni puolesta keskittymään. Pyrin antamaan täyden panokseni lastensuojelun kehittämiseen unohtamatta sitä kaikkea hyvää ja toimivaa mikä siellä jo on.

 

Maria P.

Kokemuskumppani

Onko sinulla kysyttävää?

Kokemuskumppanit ovat koulutettuja lastensuojelun lapsensa kanssa läpikäyneitä vanhempia, jotka toimivat lastensuojelun asiakasvanhemmille vertaistukitehtävissä sekä lastensuojelun kehittämis- ja vaikuttamistehtävissä vahvuuksiensa ja mielenkiinnonkohteidensa mukaisesti. Klikkaa ja tutustu kaikkiin kokemuskumppaneihin.

Tutustu kokemuskumppaneihin

Lue myös nämä

Asiakkaasta kumppaniksi: Millaista on olla äiti, kun kasvatuskumppanina on (avohuollon) lastensuojelu?

Tullessani kahdeksantoista vuotta sitten ensi kerran äidiksi käynnistyi myös lastensuojeluasiakkuus, joka myöhemmin kasvoi kasvatuskumppanuudeksi. Millaista on kasvattaa lasta kahdeksantoista vuotta yhdessä lastensuojelun kanssa, kun vuosiin mahtuu kehitysvaiheita aina vauva-ajasta pikkulapsi-ikään, leikki-ikään, varhaiseen kouluikään ja nuoruusikään. Myös oma kasvuni on kulkenut vaiheet nuoruudesta aikuisuuteen ja alkaneeseen keski-ikään. Kaksi vuosikymmentä on vaihtunut eli lähes puolet elämästäni. Ihmisiä

Asiakkaasta kumppaniksi: Hävitetään häpeä lastensuojelusta

Häpeä kärventää mielen ja lyyhistää kehon. Pahimmillaan se syrjäyttää ja aiheuttaa vihaa niin itseä kuin muitakin kohtaan. Lastensuojelussa vanhemmat kokevat usein häpeää. Onneksi tähän inhaan tunteeseen on vastalääke – itsemyötätunto on häpeän kiusaamalle sielulle balsamia. Häijy ja tärkeä häpeä Häpeä on tunteista tuskallisimpia. Se iskee äkillisenä humahduksena läpi kehon tai tuntuu sisäisenä romahduksena. Sen voi

Asiakkaasta kumppaniksi: Vapaaehtoinen sijoitus

”Lapseni asuu sijoitettuna lastenkotiin”, kerron vieraalle henkilölle ja tunnen miten otsaani iskeytyy leima huonosta vanhemmasta ja kuulen tämän vieraan henkilön pään koneiston raksuttavan vinhaa vauhtia; Olenko alkoholisti? Narkomaani? Mielenterveysongelmainen? Pahoinpitelijä? Vai mitä pahaa olen tehnyt, että lapseni on huostaanotettu? Sijoituksen syitä on kuitenkin monia. Meidän kohdallamme lapsi on alun perin sijoitettu avohuollon tukitoimena. Lapsellani on