Sijaisperhe tarjoaa lapselle turvallisen kodin

Perhehoitajat tarjoavat kodin ja perheen lapselle, joka ei voi syystä tai toisesta asua omien vanhempiensa kanssa. Kokenutkin perhehoitaja tarvitsee apua ja tukea, jotta yhteinen arki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

20 kilometrin päästä Turusta sijaitsee Nousiaisten kunta, jossa Satu Anttila ja Jens Zauche asuvat sijaislapsiensa kanssa. Saman katon alla asuvat osan ajasta myös Sadun kaksi täysikäistä biologista poikaa. Aiemmin perhekotina toimineessa 450 neliön rakennuksessa mahtuukin hyvin kasvattamaan lapsia sekä hoitamaan chihuahua-koiria, kanoja, viiriäisiä, fasaaneja ja juoksuankkoja.

Perhekuntoutuskeskus Lausteen kautta perheeseen on sijoitettu useampi sisarus.

– Olimme toimineet tukiperheenä jo jonkin aikaa. Sen jälkeen tuntui helpolta siirtyä perhehoitajaksi ja tarjota lapsille pysyvä koti, Satu ja Jens kertovat.

– Jokainen lapsistamme on omanlaisensa persoona. Siinä missä yksi on ujo ja hiljainen kodin ulkopuolella, toinen on varsinainen remupetteri. Kaikilla oli myös erilaiset haasteensa, kun he tulivat meille. Nyt näkee selkeästi, miten he ovat hyötyneet ajastaan meillä.

”Asumme onnellisessa paikassa”

Nousiaisissa arki on aivan tavallista lapsiperheen arkea. Aamulla lapset lähtevät päiväkotiin ja kouluun.

– Arjen rutiinit toistuvat, mutta kahta samanlaista päivää ei ole. Meillä on eloisa ilmapiiri eikä ole yksinäistä hetkeä. Parasta perhehoitajana on se, kun näkee miten lapset kehittyvät.

– Asumme onnellisessa paikassa. Koulu on niin lähellä, että lapset voivat kävellä sinne itse eikä heidän tarvitse ylittää yhtään tietä. Meidän kotieläimemme ja lemmikkimme ovat selvästi tehneet lapsille hyvää ja rauhoittaneet mieltä.

– Jos jotain eroa on omien poikien lapsuuteen, niin se, miten huolehtii ja vahtii enemmän. Meillä ei kuitenkaan erotella lapsia sukunimen mukaan, vaan kaikki on samaa porukkaa ja kaikilla on samat säännöt. Vastuu toisten lapsista tuntuu välillä painavalta, mutta myös palkitsevalta, kun pystyy antamaan eväitä elämään.

Perhekuntoutuskeskus Lauste mukana arjessa

Itsekin perhehoitajana toimiva Jennica Kainulainen on nyt perhehoidonohjaaja Perhekuntoutuskeskus Lausteella ja auttaa työkseen muun muassa Satua ja Jensiä perheineen.

– Tarjoamme perhehoitajille monipuolista tukea ja ohjausta koko perhehoidon ajaksi. Ympärivuorokautinen puhelinpäivystys tuo turvaa eikä asioiden kanssa tarvitse jäädä yksin, Kainulainen lupaa.

Satu on samaa mieltä ja kokee saaneensa paljon tukea Lausteen henkilökunnalta:

– Voin laittaa 24/7 viestiä Lausteen työntekijöille.

Sijoitetuilla lapsilla on oikeus tärkeisiin ihmissuhteisiin, ja niitä pyritäänkin tukemaan kaikin tavoin sijoituksen aikana. Sijoitus kestää yleensä vuosia, vaikka tavoitteena on aina, että lapsi voisi muuttaa takaisin omaan kotiinsa. Tämän vuoksi suhteiden ylläpitäminen biologisiin vanhempiin on tärkeää.

– Itselleni kaikkein suurin apu on ollut siinä, miten Lauste on hoitanut yhteydet ja järjestänyt asiat eri tahojen kanssa, esimerkiksi tapaamisten hoitamiset. Minun ei ole tarvinnut huolehtia käytännön järjestelyistä, vaan olen saanut keskittyä lasten hoitamiseen.

– Lasten tullessa meille järjestettiin erilaisia yhteistyö- ja arviokäyntejä. Lausteelta osallistuttiin käynteihin ja he pystyivät kertomaan asiantuntijanäkemyksensä tilanteista ja myös siitä, miten tapaamisissa on mennyt.

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle

Satu ja Jens tietävät, mitä sijaisperheenä toimiminen vaatii ja millainen on hyvä sijaisvanhempi. Kummallakaan ei ole sosiaali- tai terveysalan tutkintoja, vaan molemmat luottavat maalaisjärkeen.

– Hyvä sijaisvanhempi on sellainen, jolla on maalaisjärkeä. Ja lapsista pitää tietysti tykätä. Meillä on ollut tosi helpot lapset, mutta tukea saa, jos lapsella on esimerkiksi joku diagnosoitu sairaus.

– Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan koulutuksiin, jos yhtään on kiinnostunut aiheesta. Koulutus ei vielä sido mihinkään. Tukiperheenä näkee, tykkääkö toiminnasta ja tuntuuko se itselle sopivalta. Sen jälkeen on helpompi miettiä sijaisperheenä toimimista.

Jennica Kainulainen on samaa mieltä:

– Yksin ei murheiden ja haasteiden takia tarvitse jäädä. Meidän tehtävämme on olla perhehoitajien, biologisen verkoston sekä lapsen tukena koko sijoituksen ajan.

 


Ilmoittaudu mukaan valmennuksiin täältä


 

Lue myös nämä

Sijoitukset vähenivät, perheiden ääni kuuluviin – New Yorkin malli on tuottanut tulosta

Kokemuskumppanuusmalli on parantanut merkittävästi perheiden tilanteita New Yorkissa. Kokemuskumppanien tuki on ollut korvaamatonta ja vähentänyt huostaanottojen tarvetta. Perhekuntoutuskeskus Lauste juhlisti 105-vuotista taivaltaan 30. tammikuuta seminaarilla, jossa tarkasteltiin kokemuskumppanuutta lastensuojelun voimavarana. Yksi seminaarin puhujista oli professori Marina Lalayants (The City University of New York), joka esitteli New Yorkissa kehitettyä kokemuskumppanuusmallia sekä tutkimustuloksia mallin toiminnasta. Lastensuojelun kanssa

Perhekuntoutus ehkäisee huostaanottoja ja tukee perheiden jälleenyhdistämistä 

Perheiden haasteet ovat harvoin yksiselitteisiä. Jos perheen tilanne on kriisiytynyt ja harkitaan huostaanottoa, laitosmuotoinen perhekuntoutus voi tarjota vaihtoehdon, joka tukee perheen omia voimavaroja ja mahdollistaa yhdessä pysymisen. Samoin silloin, kun lapsi on jo sijaishuollossa, perhekuntoutus voi olla ratkaiseva askel perheen jälleenyhdistämisessä. Tutkimusten mukaan koko perheen kuntouttaminen on tehokkain tapa tukea lapsen hyvinvointia. Perhekuntoutus auttaa vanhempia

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille