Työskentely lapsen vanhemman kanssa lastensuojelussa

Lastensuojelun keskusliitto julkaisi viime vuoden puolella Näkökulmia sijaishuoltoon -oppaan, josta löytyy Maarit Koiviston erinomainen artikkeli aiheesta Työskentely lapsen vanhemman kanssa (s. 26-32).

Artikkeli käsittelee sijaishuoltoon tulevien lasten ja nuorten tilannetta, erityisesti kasvuolosuhteiden ja elämänhistorian kokemusten tuntemista. Tekstissä korostetaan läheisten ihmisten, erityisesti vanhemman, merkitystä lapsen elämässä ja esitetään ajatuksia yhteistyön tärkeydestä vanhemman ja muiden läheisten kanssa sijaishuollossa työskentelevien ammattilaisten näkökulmasta.

Keskeisiä teemoja ovat vuorovaikutussuhteiden merkitys, kasvatuskumppanuus sijaishuoltopaikan ja vanhemman välillä, sekä yhteistyön haasteet ja mahdollisuudet. Hän korostaa, että lapsen tilannetta tulee tarkastella erottamatta häntä läheisverkostostaan, ja yhteistyö vanhemman kanssa on avainasemassa lapsen hyvinvoinnin edistämisessä.

Muutos lapsen käyttäytymisessä, ajattelussa tai toiminnassa on mahdollinen vain suhteessa toiseen ihmiseen. Tekstissä pohditaan myös työntekijän ja asiakkaan välistä suhdetta, korostaen luottamukseen, tasavertaisuuteen ja aitoon kohtaamiseen pyrkivää vuorovaikutusta.

Lopuksi tekstissä esitetään käytännön vinkkejä työskentelyyn sijaishuoltopaikassa, kuten tapaamisten järjestämiseen, tarjottavien merkitykseen, kielen ja sanavalintojen tärkeyteen, sekä työskentelyn tavoitteiden selkeyttämiseen. Tapausesimerkki konkretisoi tekstissä käsiteltyjä periaatteita ja haasteita.

Lue myös nämä

Sijoitukset vähenivät, perheiden ääni kuuluviin – New Yorkin malli on tuottanut tulosta

Kokemuskumppanuusmalli on parantanut merkittävästi perheiden tilanteita New Yorkissa. Kokemuskumppanien tuki on ollut korvaamatonta ja vähentänyt huostaanottojen tarvetta. Perhekuntoutuskeskus Lauste juhlisti 105-vuotista taivaltaan 30. tammikuuta seminaarilla, jossa tarkasteltiin kokemuskumppanuutta lastensuojelun voimavarana. Yksi seminaarin puhujista oli professori Marina Lalayants (The City University of New York), joka esitteli New Yorkissa kehitettyä kokemuskumppanuusmallia sekä tutkimustuloksia mallin toiminnasta. Lastensuojelun kanssa

Perhekuntoutus ehkäisee huostaanottoja ja tukee perheiden jälleenyhdistämistä 

Perheiden haasteet ovat harvoin yksiselitteisiä. Jos perheen tilanne on kriisiytynyt ja harkitaan huostaanottoa, laitosmuotoinen perhekuntoutus voi tarjota vaihtoehdon, joka tukee perheen omia voimavaroja ja mahdollistaa yhdessä pysymisen. Samoin silloin, kun lapsi on jo sijaishuollossa, perhekuntoutus voi olla ratkaiseva askel perheen jälleenyhdistämisessä. Tutkimusten mukaan koko perheen kuntouttaminen on tehokkain tapa tukea lapsen hyvinvointia. Perhekuntoutus auttaa vanhempia

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille