Psykoterapian erikoispsykologi Lausteen yhteistyökumppanina

Ahlqvist-Björkroth tapaa Lausteen perhetyöntekijöitä noin kerran kuussa. Työntekijät kertovat tapaamisissa kuntoutuksessa olevista perheistä ja voivat näyttää videoita perheiden kanssa työskentelystä. Yhdessä he etsivät kullekin perheelle sopivia tukikeinoja. Kuntoutuskeinot liittyvät usein lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen.

– Aivan ensimmäisenä on tärkeää selvittää lapsen ja vanhemman suhteeseen vaikuttavia tekijöitä. Se, miten vanhempi näkee lapsen, vaikuttaa olennaisesti heidän vuorovaikutukseensa.

psykoterapian erikoispsykologi
Psykoterapian erikoispsykologi Sari Ahlqvist-Björkroth.

Kuntoutuksesta uusia keinoja vanhemmuuteen

Perhekuntoutuksesta haetaan apua esimerkiksi silloin, kun lapsi ilmaisee kiukkuaan lyömällä tai heittämällä tavaroita, ja hänellä on vaikeuksia säädellä negatiivisia tunteita.

– Joissakin perheissä vanhemmat eivät ole tottuneet puhumaan lastensa kanssa tunteista tai edes käytännön asioista, kuten läksyistä. Tällöin perhekuntoutus voi auttaa vanhempia ja lapsia löytämään kadonneen yhteyden välilleen. Vanhemmat saavat kuntoutuksesta uusia keinoja vanhemmuuteen.

Perheen vuorovaikutuksen vaikutukset lapseen

Varhaiseen kehityspsykologiaan erikoistuneen Ahlqvist-Björkrothin mukaan perheiden vuorovaikutuksen edistämistä ei ole syytä aliarvioida, koska sillä voi olla laaja-alaiset vaikutukset lapsen kehitykseen. Mitä pienempi lapsi sitä voimakkaammin ympäristön riskitekijät voivat häiritä lapsen kehitystä.

– Kaikki keinot, joilla voidaan lisätä lapsen hyvinvointia edesauttavat lapsen emotionaalista ja kognitiivista kehitystä. Häiriöt perheessä voivat puolestaan aiheuttaa lapselle oppimisvaikeuksia, tunne-elämän järkkymistä ja kontrollin menettämistä.

Ahlqvist-Björkroth toivoo, että perheitä tuettaisiin pienissäkin asioissa nykyistä nopeammin. Kun perhe saa apua varhaisessa vaiheessa, hyödyt ovat suuret: ongelmat eivät kasaudu ja monimutkaistu, eikä perhe tarvitse niin pitkäaikaista hoitoa.

Lue myös nämä

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille

Päivärinteessä yhdistyvät laitoshoito, koulunkäynti ja perhetyö

Tilanteessa, jossa lapsella on vakavia haasteita koulunkäynnissä, tarvitaan vaikuttavia tekoja. Uusi lastensuojelun palvelumme tuo yhteen tarvittavat tukitoimet ja verkostot. Tavoitteena on lapsen tilanteen parantuminen ilman huostaanottoa ja pitkäaikaista kodin ulkopuolelle tapahtuvaa sijoitusta. Päivärinteen toiminnan keskiössä on koko perheen kuntouttaminen. Perhekuntoutuskeskus Lauste on käynnistänyt uuden lastensuojelun toimintamallin, joka yhdistää sijaishuollon, koulupalvelut ja kotiin vietävän perhetyön. Ensimmäiset

Kun lapsi ei käy koulua, usein koko perhe tarvitsee tukea

Koulupoissaolojen taustalla voi olla monenlaisia syitä, joihin niihin puuttuminen vaatii usein perhekeskeistä tukea ja moniammatillista yhteistyötä. Kouluakäymättömyys ei ole uusi ilmiö, mutta aihe on noussut Suomessa lähivuosien aikana vahvemmin julkiseen keskusteluun, seurantaan ja tutkittavaksi. Vuodesta 2001 erityisluokanopettajana työskennellyt Tiina Laurén-Knuutila on törmännyt kouluakäymättömyyteen uransa eri vaiheissa. Erityisesti se alkoi häntä mietityttää nykyisessä työpaikassaan Turun Kiinamyllyn