Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta: ”Liha korvautuu vegelihalla, robotit tekevät kotityöt”

Mitä asioita perheet ja nuoret pitävät tärkeinä ja merkityksellisinä?

Urheilu on tärkeää perheille ja nuorille. Musiikin merkitys vähenee, ihmiset eivät kuuntele enää musiikkia niin paljon tai fanita bändejä. Vapaa-aika on entistä tärkeämpää. Jengi kunnioittaa vanhempia ihmisiä enemmän kuin nykyään.
Maukka 15 vuotta

Tärkeitä asioita ihmisille vuonna 2040 ovat kaverit, läheiset ihmiset, netti ja sosiaalinen media.
Sara, 16 vuotta

Jos perhe ja lapset voivat huonosti, minkälaisia palveluita he käyttävät? Ja minkälaista roolia teknologia näyttelee?

Teknologialla ei voida auttaa huonosti voivia perheitä. Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä edelleen auttamaan, jos on ongelmia. Ihmisten välille tarvitaan yhä vuorovaikutusta.
Sara, 16 vuotta

Netin välityksellä voi saada enemmän apua asioihin, jotka eivät ole kiireellisiä.
Tyttö, 16 vuotta

Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta työpajassa.
Robotit auttavat kotihommissa, visioi Aleksi, 10. Maukka 15, suunnittelee räppäävänsä vuonna 2040 Blockfesteilla.

Milloin perhe voi hyvin vuonna 2040? Ja mistä sen näkee? Milloin perhe voi huonosti?

Suomi on perheille turvallinen paikka asua. Hyvinvoivat perheet urheilevat. Ihmiset elävät vanhemmaksi. Syöpään on löytynyt lääke. Ruoka ja siitä nauttiminen on yhä tärkeää. Aakkos-karkkeja syödään silloinkin.
Maukka, 15 vuotta

Ihmiset voivat ostaa kaupasta tai tilata netistä kapseleita, jollaisen syömällä saa kerralla koko päivän ravinnon ja tarvittavat vitamiinit.
Aleksi, 10 vuotta

Ihmiset voivat paremmin, koska he syövät terveellisemmin ja liikkuvat enemmän. Sokerinsyönti ei ole loppunut eikä sitä ole kielletty tai rajoitettu. Ihmiset jakaantuvat terveyden suhteen yhä enemmän kahteen porukkaan: Osa ihmisistä on lihavampia kuin nyt, ja osa terveempiä. Ihmiset tekevät vähemmän töitä, koska teknologian avulla monet työt tekevät robotit, ja sen takia ihmiset voivat paremmin.
Sara, 16 vuotta

Minkälainen on suomalainen perhe vuonna 2040?

Perheet ovat isoja, niissä on monta lasta. Vanhemmat menevät lentävällä autolla töihin. Perheet asuvat enimmäkseen kaupungeissa. Kodeissa on wifi-hella, jota voi ohjata puhelimella. Kodeissa on robotteja, jotka tekevät kotihommat, ja lapsilla ja vanhemmilla on enemmän aikaa leikkiä ja puuhata yhdessä.
Aleksi, 10 vuotta

Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta työpajassa.
Sara, 16, uskoo, että ihmiset pitävät itsestään parempaa huolta vuonna 2040 kuin nyt.

Kaupungit ovat laajentuneet isommiksi. Perheet asuvat jättikaupungeissa pilvenpiirtäjien kokoisissa taloissa. Perheissä on paljon lapsia. Robotit auttavat perusarjen asioissa. Robottien kanssa voi pelata vaikka tennistä. Polttoainemoottoreilla kulkevia autoja ei enää ole, vaan ihmiset ajavat sähköautoilla. Koulunkäynti on nopeampaa ja siirtynyt nettiin. Mä räppään Blockfesteillä 2040.
Maukka, 15 vuotta

Perheet ovat pienempiä, niissä ei ole paljon lapsia. Perheet asuvat kaupungeissa. Asunnot ovat isompia, ja kodeissa on enemmän tekniikkaa kuin nyt. Ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä. Suomessa on lämpimämpää, ja täällä voidaan viljellä hedelmiä, ja siksi niitä syödään enemmän. Ihmiset urheilevat paljon ja pitävät huolta itsestään. Autot ovat sähköautoja. Kaupoissa ei ole enää henkilökuntaa, vaan ihmiset voivat tehdä ostokset itsepalveluna.
Sara, 16 vuotta

Allergiat vähenee, ja niille, jotka ovat allergisia löytyy enemmän ruokavaihtoehtoja. Liha korvautuu vegelihalla, ja hyönteisiä syödään enemmän. Ihmiset eivät muista enää, että Suomi on ollut sodissa, sotasankarit ja veteraanit unohtuvat.
Tyttö, 16 vuotta

Lue myös nämä

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille

Päivärinteessä yhdistyvät laitoshoito, koulunkäynti ja perhetyö

Tilanteessa, jossa lapsella on vakavia haasteita koulunkäynnissä, tarvitaan vaikuttavia tekoja. Uusi lastensuojelun palvelumme tuo yhteen tarvittavat tukitoimet ja verkostot. Tavoitteena on lapsen tilanteen parantuminen ilman huostaanottoa ja pitkäaikaista kodin ulkopuolelle tapahtuvaa sijoitusta. Päivärinteen toiminnan keskiössä on koko perheen kuntouttaminen. Perhekuntoutuskeskus Lauste on käynnistänyt uuden lastensuojelun toimintamallin, joka yhdistää sijaishuollon, koulupalvelut ja kotiin vietävän perhetyön. Ensimmäiset

Kun lapsi ei käy koulua, usein koko perhe tarvitsee tukea

Koulupoissaolojen taustalla voi olla monenlaisia syitä, joihin niihin puuttuminen vaatii usein perhekeskeistä tukea ja moniammatillista yhteistyötä. Kouluakäymättömyys ei ole uusi ilmiö, mutta aihe on noussut Suomessa lähivuosien aikana vahvemmin julkiseen keskusteluun, seurantaan ja tutkittavaksi. Vuodesta 2001 erityisluokanopettajana työskennellyt Tiina Laurén-Knuutila on törmännyt kouluakäymättömyyteen uransa eri vaiheissa. Erityisesti se alkoi häntä mietityttää nykyisessä työpaikassaan Turun Kiinamyllyn