Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmä: Kehuja ja kannustusta sekä lapsille että vanhemmille

Aamu oli ollut kamala. Uni oli jäänyt lyhyeksi, eikä lasten kanssa mikään onnistunut. Sari Lähde ajatteli olevansa maailman huonoin äiti.
– Täällä sain sanoa, että olipa surkea aamu. Sen jälkeen olotila oli helppo jättää siihen ja nähdä, että ei se ehkä niin kamalaa ollutkaan.
Täällä, Perhekuntoutuskeskus Lausteen Vaalan perheyksikössä, kokoontui Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmä, johon Lähde osallistui viiden muun perhekuntoutuksessa olleen vanhemman kanssa.
Yksi heistä oli Heidi Kotilainen, joka koki ryhmän erittäin hyödylliseksi ja kannustavaksi.
– Sain ryhmässä purkaa omaa oloani ja tiesin, että keskustelut jäävät tänne. Sen jälkeen oli paljon helpompi mennä kotiin ja ottaa vastaan se, mitä siellä sattui tulemaan.
Lähde ja Kotilainen ovat erityislasten äitejä, ja perheiden arki on ajoittain raskasta. Molemmat ovat nyt muuttaneet pois Lausteelta, mutta kokevat saaneensa täältä paljon tukea jaksamiseensa.
Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmä puolestaan jatkaa Vaalan perheyksikössä uusilla jäsenillä.
– Ryhmän tarkoitus on, että vahvistamme vanhemman positiivisia taitoja. Vanhemmat saavat täällä kokemuksen siitä, miten hyvältä tuntuu saada myönteistä palautetta, jotta he voivat antaa sitä myös omille lapsilleen, ryhmän ohjaaja, erityisperhetyöntekijä Tiina Lintervo Lausteelta kertoo.

[envira-gallery id=”4895″]Erityislasten äidit Sari Lähde ja Heidi Kotilainen ovat kokeneet Ihmeelliset vuodet -vanhempainryhmän hyödylliseksi ja kannustavaksi.

Huomaa hyvä lapsessa

Ihmeelliset vuodet on Yhdysvalloissa kehitetty menetelmä lasten käytöshäiriöiden ehkäisyyn ja hoitoon. Ohjelmassa vanhemmille tarjotaan uusia myönteisiä keinoja lasten kasvatukseen ja perheen vuorovaikutukseen. Suomessa menetelmää käytetään laajasti esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, perheneuvoloissa ja kouluissa.
Lausteen perhekuntoutuksessa vanhempainryhmät aloitettiin alkuvuodesta 2019. Toistaiseksi toiminta on tarkoitettu vanhemmille, jotka asuvat perheineen Lausteella arviointi- ja kuntoutusjaksolla.
– Täällä saimme tietoa siitä, miksi omaa toimintaa kannattaisi muuttaa. Jos teen säännöllisesti vaikkapa jotain mukavaa lapseni kanssa, millaisia positiivisia vaikutuksia sillä on lapseeni, itseeni ja koko perheeseen, Sari Lähde kuvailee.

Ihmeelliset vuodet -ryhmässä ongelmiin ei jäädä vellomaan, vaan niihin pyritään etsimään myönteisiä ratkaisuja.

Ihmeelliset vuodet -ryhmässä ongelmiin ei jäädä vellomaan, vaan niihin pyritään etsimään myönteisiä ratkaisuja. Jos tänään kaikki menikin mönkään, huomenna voi aina onnistua paremmin.
Olennaista on huomata lapsen hyvä käytös ja vahvistaa sitä.
– Minulle suurin ahaa-elämys oli, että kun muutan omaa toimintaani, lapsikin muuttaa käytöstään. En voi odottaa, että lapsi muuttuu, jos en itse muuta omaa toimintatapaani, Heidi Kotilainen pohtii.

Kehumista voi harjoitella

Tapaamisissa vanhemmat kertovat kokemuksiaan tekemistään kotitehtävistä ja katsovat yhdessä videopätkiä päivän teemasta. Sen jälkeen keskustellaan aiheesta ja harjoitellaan arkisia tilanteita rooliharjoitusten avulla. Esimerkiksi toisen kehumista ja kannustamista harjoitellaan ihan käytännössä.
Erityisperhetyöntekijä Katri Inkisen mukaan ryhmässä annetaan konkreettisia vinkkejä siihen, miten erilaisissa tilanteissa voi toimia.
– On vaikea lähteä muuttamaan omaa käyttäytymistään, jos sanotaan vain, että toimi paremmin. Täällä annetaan valikoima erilaisia tapoja toimia, joita voi sitten soveltaa omassa arjessa, hän kertoo.

Oli ihmeellistä saada lapsesta hyvää palautetta, kun olin tottunut, että hänen käytöstään vain moititaan.

Kollega Sanna Jaakkola lisää, että tapaamiset ovat hyvin vertaistuellisia. Vanhemmat huomaavat ryhmässä, että he eivät ole ainoita, jotka painivat tiettyjen tunteiden ja ongelmien kanssa, vaan muissa perheissä kohdataan aivan samanlaisia vaikeuksia.
Sari Lähde ja Heidi Kotilainen kokivat, että ryhmätoiminta paransi myös vanhempien yhteishenkeä ja keskinäistä ymmärrystä. Ryhmään osallistuneet vanhemmat ryhtyivät antamaan kehuja myös toistensa lapsille.
– Oli ihmeellistä saada lapsesta hyvää palautetta, kun olin tottunut, että hänen käytöstään vain moititaan. Muut eivät aina ymmärrä, että hän ei ole paha lapsi, vaan hänellä on erityisiä haasteita. Muiden antama kannustus antoi lisää voimaa taistella niitä haasteita vastaan, Kotilainen hymyilee.

Ihmeelliset vuodet

  • Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät on tarkoitettu päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhemmille, joiden lapsilla on erilaisia käyttäytymisen pulmia.
  • Menetelmää on kehitetty Yhdysvalloissa 30 vuoden ajan, ja se perustuu laajaan tutkimusnäyttöön.
  • Ohjelman tarkoituksena on edistää vaikuttaviksi todettuja, myönteisiä kasvatusmenetelmiä ja auttaa vanhempia käsittelemään lasten käytöshäiriöitä.
  • Menetelmä perustuu lapsen hyvän käytöksen palkitsemiseen ja huonon käytöksen sammuttamiseen. Vanhemmuusryhmissä korostetaan leikin tärkeyttä, erilaisten taitojen opettamista, vaikuttavaa kehumista, kannustimien käyttämistä, rajojen asettamista sekä keinoja puuttua tehokkaasti huonoon käyttäytymiseen.
  • Toiminta vähentää tutkitusti lasten aggressiivista käyttäytymistä, lievittää vanhempien stressiä, parantaa heidän kykyään asettaa lapsille rajoja ja lisää heidän uskoaan omaan vanhemmuuteensa.
  • Lisätietoa: Lisätietoa Ihmeelliset vuodet -ohjelmasta Turun yliopiston sivuilta

Lue myös nämä

Satulavuoren koulu tukee lasten kuntoutumista: turvallisuuden tunne on paras tae oppimiselle

Satulavuoren oppilaiden kouluhistoria on usein rikkonainen ja koulussa käyminen on ollut satunnaista. Monen oppilaan osalta kunnan perusopetuksessa on kokeiltu kaikki tuen portaat ja koulunkäynnin vaihtoehdot. Satulavuoren koulussa halutaan auttaa oppilaita rakentamaan myönteistä käsitystä itsestään oppijoina. Tänä syksynä on iloittu siitä, että lähes kaikki lapset ovat käyneet säännöllisesti koulussa. Satulavuoren koulu tarjoaa opetusta Perhekuntoutuskeskus Lausteelle sijoitetuille

Päivärinteessä yhdistyvät laitoshoito, koulunkäynti ja perhetyö

Tilanteessa, jossa lapsella on vakavia haasteita koulunkäynnissä, tarvitaan vaikuttavia tekoja. Uusi lastensuojelun palvelumme tuo yhteen tarvittavat tukitoimet ja verkostot. Tavoitteena on lapsen tilanteen parantuminen ilman huostaanottoa ja pitkäaikaista kodin ulkopuolelle tapahtuvaa sijoitusta. Päivärinteen toiminnan keskiössä on koko perheen kuntouttaminen. Perhekuntoutuskeskus Lauste on käynnistänyt uuden lastensuojelun toimintamallin, joka yhdistää sijaishuollon, koulupalvelut ja kotiin vietävän perhetyön. Ensimmäiset

Kun lapsi ei käy koulua, usein koko perhe tarvitsee tukea

Koulupoissaolojen taustalla voi olla monenlaisia syitä, joihin niihin puuttuminen vaatii usein perhekeskeistä tukea ja moniammatillista yhteistyötä. Kouluakäymättömyys ei ole uusi ilmiö, mutta aihe on noussut Suomessa lähivuosien aikana vahvemmin julkiseen keskusteluun, seurantaan ja tutkittavaksi. Vuodesta 2001 erityisluokanopettajana työskennellyt Tiina Laurén-Knuutila on törmännyt kouluakäymättömyyteen uransa eri vaiheissa. Erityisesti se alkoi häntä mietityttää nykyisessä työpaikassaan Turun Kiinamyllyn