Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta: ”Liha korvautuu vegelihalla, robotit tekevät kotityöt”

Mitä asioita perheet ja nuoret pitävät tärkeinä ja merkityksellisinä?

Urheilu on tärkeää perheille ja nuorille. Musiikin merkitys vähenee, ihmiset eivät kuuntele enää musiikkia niin paljon tai fanita bändejä. Vapaa-aika on entistä tärkeämpää. Jengi kunnioittaa vanhempia ihmisiä enemmän kuin nykyään.
Maukka 15 vuotta

Tärkeitä asioita ihmisille vuonna 2040 ovat kaverit, läheiset ihmiset, netti ja sosiaalinen media.
Sara, 16 vuotta

Jos perhe ja lapset voivat huonosti, minkälaisia palveluita he käyttävät? Ja minkälaista roolia teknologia näyttelee?

Teknologialla ei voida auttaa huonosti voivia perheitä. Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä edelleen auttamaan, jos on ongelmia. Ihmisten välille tarvitaan yhä vuorovaikutusta.
Sara, 16 vuotta

Netin välityksellä voi saada enemmän apua asioihin, jotka eivät ole kiireellisiä.
Tyttö, 16 vuotta

Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta työpajassa.
Robotit auttavat kotihommissa, visioi Aleksi, 10. Maukka 15, suunnittelee räppäävänsä vuonna 2040 Blockfesteilla.

Milloin perhe voi hyvin vuonna 2040? Ja mistä sen näkee? Milloin perhe voi huonosti?

Suomi on perheille turvallinen paikka asua. Hyvinvoivat perheet urheilevat. Ihmiset elävät vanhemmaksi. Syöpään on löytynyt lääke. Ruoka ja siitä nauttiminen on yhä tärkeää. Aakkos-karkkeja syödään silloinkin.
Maukka, 15 vuotta

Ihmiset voivat ostaa kaupasta tai tilata netistä kapseleita, jollaisen syömällä saa kerralla koko päivän ravinnon ja tarvittavat vitamiinit.
Aleksi, 10 vuotta

Ihmiset voivat paremmin, koska he syövät terveellisemmin ja liikkuvat enemmän. Sokerinsyönti ei ole loppunut eikä sitä ole kielletty tai rajoitettu. Ihmiset jakaantuvat terveyden suhteen yhä enemmän kahteen porukkaan: Osa ihmisistä on lihavampia kuin nyt, ja osa terveempiä. Ihmiset tekevät vähemmän töitä, koska teknologian avulla monet työt tekevät robotit, ja sen takia ihmiset voivat paremmin.
Sara, 16 vuotta

Minkälainen on suomalainen perhe vuonna 2040?

Perheet ovat isoja, niissä on monta lasta. Vanhemmat menevät lentävällä autolla töihin. Perheet asuvat enimmäkseen kaupungeissa. Kodeissa on wifi-hella, jota voi ohjata puhelimella. Kodeissa on robotteja, jotka tekevät kotihommat, ja lapsilla ja vanhemmilla on enemmän aikaa leikkiä ja puuhata yhdessä.
Aleksi, 10 vuotta

Nuoret visioivat perheiden tulevaisuutta työpajassa.
Sara, 16, uskoo, että ihmiset pitävät itsestään parempaa huolta vuonna 2040 kuin nyt.

Kaupungit ovat laajentuneet isommiksi. Perheet asuvat jättikaupungeissa pilvenpiirtäjien kokoisissa taloissa. Perheissä on paljon lapsia. Robotit auttavat perusarjen asioissa. Robottien kanssa voi pelata vaikka tennistä. Polttoainemoottoreilla kulkevia autoja ei enää ole, vaan ihmiset ajavat sähköautoilla. Koulunkäynti on nopeampaa ja siirtynyt nettiin. Mä räppään Blockfesteillä 2040.
Maukka, 15 vuotta

Perheet ovat pienempiä, niissä ei ole paljon lapsia. Perheet asuvat kaupungeissa. Asunnot ovat isompia, ja kodeissa on enemmän tekniikkaa kuin nyt. Ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä. Suomessa on lämpimämpää, ja täällä voidaan viljellä hedelmiä, ja siksi niitä syödään enemmän. Ihmiset urheilevat paljon ja pitävät huolta itsestään. Autot ovat sähköautoja. Kaupoissa ei ole enää henkilökuntaa, vaan ihmiset voivat tehdä ostokset itsepalveluna.
Sara, 16 vuotta

Allergiat vähenee, ja niille, jotka ovat allergisia löytyy enemmän ruokavaihtoehtoja. Liha korvautuu vegelihalla, ja hyönteisiä syödään enemmän. Ihmiset eivät muista enää, että Suomi on ollut sodissa, sotasankarit ja veteraanit unohtuvat.
Tyttö, 16 vuotta

Lue myös nämä

Työskentely lapsen vanhemman kanssa lastensuojelussa

Lastensuojelun keskusliitto julkaisi viime vuoden puolella Näkökulmia sijaishuoltoon -oppaan, josta löytyy Maarit Koiviston erinomainen artikkeli aiheesta Työskentely lapsen vanhemman kanssa (s. 26-32). Artikkeli käsittelee sijaishuoltoon tulevien lasten ja nuorten tilannetta, erityisesti kasvuolosuhteiden ja elämänhistorian kokemusten tuntemista. Tekstissä korostetaan läheisten ihmisten, erityisesti vanhemman, merkitystä lapsen elämässä ja esitetään ajatuksia yhteistyön tärkeydestä vanhemman ja muiden läheisten kanssa sijaishuollossa

Sijaisperhe tarjoaa lapselle turvallisen kodin

Perhehoitajat tarjoavat kodin ja perheen lapselle, joka ei voi syystä tai toisesta asua omien vanhempiensa kanssa. Kokenutkin perhehoitaja tarvitsee apua ja tukea, jotta yhteinen arki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. 20 kilometrin päästä Turusta sijaitsee Nousiaisten kunta, jossa Satu Anttila ja Jens Zauche asuvat sijaislapsiensa kanssa. Saman katon alla asuvat osan ajasta myös Sadun kaksi täysikäistä

Sairas ja rikollinen vai turvaton ja hädissään?

Traumatietoinen kohtaaminen näkee käytöksen taakse Miten sosiaali-, terveys- ja sivistyspalvelujen toimintatapoja ja yhteistyötä pitäisi kehittää lasten tarpeita vastaaviksi? Kysyimme eri palveluiden asiantuntijoilta traumatietoisuudesta ja siitä, millaisella yhteistyöllä saavutetaan lapsia ja nuoria eniten hyödyttäviä ratkaisuja. Johtava sosiaalityöntekijä Silja Remes sekä konsultoiva erityisopettaja Tarja Kallio avaavat, miten kohdataan traumataustainen lapsi ja millaista tulevaisuuden tuki voi olla niin