Jälki- ja sijaishuollon nuoret saavat Palvelukeskus Telakalta tukea koulu- ja työpolulle ja mahdollisuuksia löytää oman kiinnostuksen kohteen. Nuori saa kulkea kohti tavoitettaan omassa tahdissa työvalmentajien ohjauksessa.

Café Pakka -kyltti beigen puutalon kivijalassa Turun Vanhalla Hämeentiellä johdattaa sympaattiseen lounaskahvilaan. Samassa osoitteessa majaansa pitää myös Perhekuntoutuskeskus Lausteen syksyllä 2020 aloittanut Palvelukeskus Telakka, jonka valmentajat auttavat 16–25-vuotiaita sijaishuollon ja jälkihuollon nuoria opintopolun löytämisessä ja työelämään siirtymisessä. Café Pakassa nuoret pääsevät kokeilemaan työskentelyä kahvilassa.

Janina Ylen, 20, palvelee tottuneesti kahvilaan saapunutta lounastajaa. Kuukautta aikaisemmin Ylenin päivistä puuttui tekeminen. Edelliset opiskelut ammattikoulussa olivat jääneet kesken, ei ollut töitä eikä koulua. Tulevaisuuden suunta oli hukassa, kunnes Ylenin jälkihuollon ohjaaja löysi Palvelukeskus Telakan ja ehdotti hänelle työkokeilua Café Pakassa.

– En ollut aikaisemmin ajatellut kahvilatyötä, mutta olenkin viihtynyt hyvin. Tykkään asiakaspalvelusta, lounasasiakasta palveleva Janina Ylen sanoo.

Ylen on päässyt leipomaan, tekemään salaatteja keittiössä ja palvelemaan asiakkaita.

– Janina tekee täydelliset sämpylät ja pullat, Palvelukeskus Telakan työvalmentaja Veera Rinne kehuu.

Työkokeilun kautta uusiin opintoihin

Työkokeilu kahvilassa auttoi Yleniä löytämään itselleen uuden alan.

– Tutustuttiin uraohjaaja Irinan kanssa ravintola- ja cateringalan opiskeluvaihtoehtoihin, ja tehtiin yhdessä hakemus kouluun.

Uusi suunta ja paikka kahden vuoden tarjoilijaopintoihin löytyi työkokeilun ansiosta nopeasti. Ylen suosittelee Telakkaa muillekin nuorille.

– Täällä saa tekemistä päiviin, ettei ole vain himassa tekemättä mitään – se on sikatylsää.

Telakalla nuori pääsee halutessaan kokeilemaan myös kiinteistöhuollon töitä. Työvalmentaja Jani Nevalan ohjauksessa on ollut kymmenisen nuorta huoltamassa kiinteistöjä ja tekemässä ulkotöitä, kuten haravointia, lumenluontia ja puidenkaatoa.

”Meille voi tulla vaikka vain kerran viikossa”

Palvelukeskus Telakka tukee nuoria arjen hallinnassa. Jos nuorella ei ole päivärytmiä, on hankala pärjätä opin­noissa tai työelämässä.

– Osan nuorista kanssa lähdemme liikkeelle pienistä asioista. Harjoitel­laan sitä, että pitää herätä, jotta ehtii tiettyyn paikkaan sovittuna aikana, Nevala kertoo.

Tarkoitus on aktivoida myös niitä nuoria, joita ei kiinnosta mikään, tar­joamalla tekemistä ja auttamalla löytämään kiinnostuksen kohteita ja pie­niä tavoitteita, joita kohti mennä.

– Yritämme auttaa nuoria löytä­mään sen, mikä heidän sisällään jo on. Kaikkia kiinnostaa pohjimmil­taan jokin asia, Nevala jatkaa.

Palvelukeskus Telakka on uuden­lainen matalan kynnyksen palvelu, joka huomioi nuoren lähtötilanteen.

– Meille voi tulla vaikka vain kerran viikossa. Emme oleta nuorelta sitou­tumista esimerkiksi monen kuukauden työsuhteisiin, vaan jokainen saa edetä omaan tahtiin, opinto- ja työ­asioissa nuoria ohjaava Irina Erlamo sanoo.

Erlamo auttaa nuoria tekemään CV:itä ja työhakemuksia, etsimään opiskelu- ja työssäoppimispaikkoja ja ilmoittautumaan TE-toimistoon.

– Korona-aikana moni on tarvinnut tukea myös etäopinnoissa.

Tekeminen vahvistaa itseluottamusta

Palvelukeskus Telakalla on autettu toiminnan ensimmäisen puolen vuoden aikana paria kymmentä nuorta. Telakan tiimi näkee, että jokaisessa heidän kohtaamassaan nuoressa on tapahtunut edistystä. Tekemisen kautta monen nuoren itseluottamus on kasvanut.

– Sekin on tärkeä oppi vastuunottamisesta, että nuori ilmoittaa meille, jos ei pääsekään paikalle, Nevala sanoo.

Isojakin onnistumisia on tullut: useampi nuori on innostunut hakemaan kouluun, ja muutama nuori on lähtenyt työelämään. Telakan ohjaajien mielestä heidän tärkein tehtävänsä on antaa nuorille mahdollisuus, jos toinenkin.

– Jos nuorelta odotetaan tuloksia liian nopeasti, hän voi pudota pois palvelusta ennen kuin hän on ehtinyt edes oivaltaa mitä hän tavoittelee, Nevala toteaa.

 

Lue lisää Palvelukeskus Telakasta.